Здорове харчування
Список продуктів і страв, які заборонені до використання в шкільному харчуванні:
- Харчові продукти з закінченими термінами придатності і ознаками недоброякісності.
- Залишки їжі від попереднього прийому та їжа, приготована напередодні.
- Овочі і фрукти з ознаками псування.
- М’ясо, субпродукти всіх видів сільськогосподарських тварин, риба, сільськогосподарська птиця, що не пройшли ветеринарний контроль.
- Субпродукти, крім печінки, язика, серця.
- Непатрана птах.
- М’ясо диких тварин.
- Яйця і м’ясо водоплавних птахів.
- Яйця із забрудненою шкаралупою, з насічкою, «тік», «бій», а також яйця з господарств, неблагополучних по сальмонельозом.
- Консерви з порушенням герметичності банок, бомбажні, банки з іржею, деформовані, без етикеток.
- Крупа, борошно, сухофрукти та інші продукти, забруднені різними домішками або заражені амбарними шкідниками.
- Будь-які харчові продукти домашнього (не промислового) виготовлення.
- Кремові кондитерські вироби (тістечка і торти).
- Сальтисони, вироби з м’ясної обрізі, діафрагми; рулети з м’якоті голів, кров’яні та ліверні ковбаси.
- Сир з непастеризованого молока, фляжний сир, фляжна сметана без термічної обробки.
- Кисле молоко – самоквас.
- Гриби та продукти (кулінарні вироби), з них приготовані.
- Квас.
- Молоко і молочні продукти з господарств, неблагополучних по захворюваності сільськогосподарських тварин, а також які не пройшли первинну обробку та пастеризацію.
- Сирокопчені м’ясні гастрономічні вироби та ковбаси.
- Страви, виготовлені з м’яса, птиці, риби, які не пройшли теплову обробку.
- Смажені у фритюрі харчові продукти і вироби.
- Оцет, гірчиця, хрін, перець гострий (червоний, чорний) та інші гострі (колючі) приправи.
- Гострі соуси, кетчупи, майонез, закусочні консерви, мариновані овочі та фрукти.
- Кава натуральна; тонізуючі, в тому числі енергетичні, напої, алкоголь.
- Кулінарні жири, свиняче або бараняче сало, маргарин.
- Ядро абрикосової кісточки, арахіс.
- Газовані напої.
- Молочні продукти та морозиво на основі рослинних жирів.
- Жувальна гумка.
- Кумис та інші кисломолочні продукти з вмістом етанолу (понад 0,5%).
- Карамель, у тому числі льодяникова.
- Закусочні консерви.
- Заливні страви (м’ясні та рибні), студні, форшмак з оселедця.
- Холодні напої і морси (без термічної обробки) з плодово-ягідної сировини.
- Окрошки і холодні супи.
- Макарони по-флотськи (з м’ясним фаршем), макарони з рубаним яйцем.
- Яєчня-глазунья.
- Паштети і млинці з м’ясом і сиром.
- Перші та другі страви з/на основі сухих харчових концентратів швидкого приготування.
- Генно-модифіковані продукти.
Фасування масла
Фасування повидла
Достатня кількість поживних речовин і правильна культура спроживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою. В рамках інформаційної кампанії “До школи” розказуємо про затверджені МОЗ України норми харчування дітей і даємо поради батькам, як зробити харчування дитини збалансованим і корисним.
СКІЛЬКИ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ПОТРІБНО ШКОЛЯРАМ: ПРО НОРМИ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ РІЗНОГО ВІКУ
Забезпечення харчуванням дітей в школах - це відповідальність органів місцевого самоврядування. Міністерство охорони здоровʼя України розробляє норми, відповідно до яких місцева влада повинна забезпечити харчування учнів.
Восени минулого року МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.
Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років - 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.
Добова потреба в енергії, білках, жирах та вуглеводах
Вікова група |
Стать |
Енергія |
Білки, г |
Жири, г |
Вуглеводи, г |
|
ккал |
загальна кількість |
тваринні |
||||
6 років (учні) |
хлопчики та дівчатка |
1800 |
60 |
43 |
58 |
260 |
7-10 років |
хлопчики та дівчатка |
2100 |
72 |
51 |
70 |
295 |
11-13 років |
хлопчики |
2400 |
84 |
62 |
84 |
327 |
11-13 років |
дівчатка |
2300 |
78 |
55 |
76 |
326 |
14-17 років |
юнаки |
2700 |
93 |
68 |
92 |
375 |
14-17 років |
дівчата |
2400 |
83 |
59 |
81 |
334 |
Добова потреба у мінеральних речовинах
Вікова група |
Мінеральні речовини |
||||||||
Кальцій (мг) |
Фосфор (мг) |
Магній (мг) |
Залізо (мг) |
Цинк (мг) |
Йод (мкг) |
Селен (мкг) |
Фтор (мкг) |
Мідь (мг) |
|
6 років (учні) |
800 |
800 |
150 |
12 |
10 |
100 |
30 |
2,0 |
1,5 |
7-10 років |
1000 |
1000 |
170 |
12 |
10 |
120 |
30 |
2,5 |
1,5 |
11-13 років (хлопчики) |
1200 |
1200 |
280 |
12 |
15 |
150 |
40 |
2,5 |
2,0 |
11-13 років (дівчатка) |
1200 |
1200 |
270 |
15 |
12 |
150 |
45 |
2,5 |
1,5 |
14-17 років (юнаки) |
1200 |
1200 |
400 |
12 |
15 |
150 |
50 |
2,5 |
2,5 |
14-17 років (дівчата) |
1200 |
1200 |
300 |
18 |
13 |
150 |
50 |
2,5 |
2,0 |
Добова потреба у вітамінах
Вікова група |
А (мкг РЕ) |
Біотин (мкг) |
Пантотенова кислота (мг) |
Д (мкг) |
Е (мг ТЕ) |
К (мкг) |
С (мг) |
В1 (тіамін, мг) |
В2 (рибо-флавін, мг) |
РР (мг НЕ) |
В6 (мг) |
В12 (мкг) |
Фолат (мкг) |
6 років (школярі) |
500 |
15 |
3 |
10 |
8 |
25 |
55 |
0,9 |
1,1 |
13 |
1,1 |
1,2 |
200 |
7-10 років |
500 |
20 |
3 |
5 |
10 |
30 |
60 |
1,0 |
1,2 |
15 |
1,2 |
1,4 |
200 |
11-13 років (хлопчики) |
600 |
25 |
4 |
5 |
13 |
45 |
75 |
1,3 |
1,5 |
17 |
1,5 |
2,0 |
300 |
11-13 років (дівчатка) |
600 |
25 |
4 |
5 |
10 |
45 |
70 |
1,1 |
1,3 |
15 |
1,3 |
2,0 |
300 |
14-17 років юнаки |
600 |
40 |
4 |
5 |
15 |
65 |
80 |
1,5 |
1,8 |
20 |
1,8 |
2,0 |
400 |
14-17 років дівчата |
600 |
40 |
4 |
5 |
13 |
55 |
75 |
1,2 |
1,5 |
17 |
1,5 |
2,0 |
400 |
ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ
Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:
-
акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;
-
стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
-
упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
-
мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
-
використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
-
стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.
Докладніше: перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблений на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.
ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням. Почитайте поради біолога та наукової блоґерки Дарії Прокопик, як це зробити:
1. Привчайте дітей до різних смаків
Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.
Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте.
Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.
2. Їжте разом та без телевізора
Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.
3. Встановіть регулярний режим харчування
Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання
Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.
5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води
Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.
Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:
-
діти від 1-4 років від 2-4 склянок
-
діти 4-8 років: 5 склянок
-
діти 9 -13 років: 7-8 склянок
-
14 і більше: від 8 до 11 склянок (https://goo.gl/inSjGL).
Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.
6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу